بین الملل تابناک: صد و نود و دومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«لورن بویبرت» نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا از ایالت کلورادو در پیامی توییتری به تصمیم دولت «جو بایدن» برای کمکهای نظامی بیشتر به اوکراین به شدت انتقاد کرد.
وی در این پیام توییتری نوشت: «13.7 میلیارد دلار (کمک) بیشتر به اوکراین؟ ولخرجی دموکراتها هرگز به پایان نمیرسد. بایدن باید درک کند که ما آمریکا هستیم نه خودپرداز».
مارک کیمیت» معاون سابق فرماندهی ارتش آمریکا گفت با توجه به احتمال کاهش کمکهای نظامی، «ولادیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین بهتر است که همین الان و نه بعدا، مذاکرات با روسیه را آغاز کند.
این ژنرال آمریکایی که با «وال استریت ژورنال» مصاحبه میکرد گفت: «در 19 آگوست گذشته، آمریکا با ارائه 775 میلیون دلار کمک نظامی دیگر به اوکراین موافقت کرد که این کمک نظامی شامل موشکهای جاولین و مهمات مورد نیاز سامانه هیمارس و موشکهای تاو و توپ 105 میلیمتری هاوترز بوده است».
سامانهها و تسلیحاتی که اخیرا به اوکراین داده شده، قدیمی بوده و نشان از آن دارد که میانگین استفاده از تسلیحات در میدان نبرد از حجم تولید آن فراتر رفته است و بر این اساس، ناتو باید چارهای برای کاهش تعداد سامانههای پیشرفته خود بکند.
این مقام نظامی آمریکایی هشدار داد که شرایط کنونی باعث وارد شدن فشار زیاد به کشورهای حامی اوکراین و ادامه تورم و کاهش حمایت مردم از دولتهایشان خواهد شد.
کیمیت تاکید کرد: «زلنسکی باید درک کند که کاهش حمایتهای تسلیحاتی تاثیر فاجعهباری بر ارتش وی خواهد گذاشت که این موضوع نه تنها در میدان نبرد عیان خواهد بود بلکه نشانههایی را نیز به ملت اوکراین درباره کاهش حمایتهای خارجی ارسال خواهد کرد».
وی گفت: «آغاز روند راهحل دیپلماتیک دردسرساز بوده و چه بسا حاکی از شکست باشد اما شانس کمی برای خروج از باتلاق کنونی وجود داشته و بهتر است که مذاکرات را هم اکنون و نه بعدا آغاز کنیم».
«پیتر سیارتو»، وزیر امور خارجه مجارستان اعلام کرد سران اتحادیه اروپا در حفاظت از شهروندانشان در برابر پیامدهای جنگ اوکراین، شکست خوردهاند و درگیریهای نظامی در اوکراین، اتحادیه اروپا را عمیقاً و «به شکل فاجعهآمیزی» تضعیف کرده است.
سیارتو که در نشست «بالکان باز» سخنرانی میکرد؛ درباره تأثیرات جنگ اوکراین بر اتحادیه اروپا گفت: تأثیرات اقتصادی و بحران ویرانگرِ انرژی، منجر به تضعیف فاجعهآمیز اروپا و اتحادیه اروپا شده و شهروندان اروپایی دارند هزینه جنگی را میپردازند که حتی مسئول آن نیستند.
به گفته وزیر خارجه مجارستان «به منظور اطمینان از اینکه تأثیرات جنگ اوکراین، برای قاره اروپا کُشنده نخواهد بود، باید گفتگوها بین کشورهای اروپایی آغاز شود».
وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: کمبود مواد غذایی در کشورهای در حال توسعه (در نتیجه جنگ اوکراین)، موجب شده صدها هزار نفر با نگرانی از وقوع قحطی، کشورهای خود را ترک کنند و هماکنون مرزهای مجارستان با سطح جدیدی از هجوم مهاجران روبرو شده است.
مجارستان، برخلاف اکثر کشورهای اتحادیه اروپا، از همان آغاز جنگ در اوکراین، بیطرفی خود را حفظ و از ارسال تسلیحات به اوکراین یا روسیه، خودداری کرد. استدلال دولت «ویکتور اوربان»، نخست وزیر مجارستان این است که ارسال تسلیحات، مجارستان را به رویارویی نظامی مستقیم با روسیه میکشاند و این در راستای منافع مجارستان نیست.
افزون بر این، مقامات مجارستان بارها اتحادیه اروپا را به خاطر اعمال تحریمها علیه مسکو هدف نقد قرار دادند و اصرار دارند که اقدامات تنبیهی علیه روسیه، بیشتر مانعی بر سر راه این اتحادیه ایجاد میکنند تا روسیه.
مقامات منطقه ای زاپروژیا می گویند نیروهای اوکراین در حال حرکت دوباره به سمت این منطقه هستند.
«ولادیمیر روگوف» یکی از اعضای شورای اصلی اداره منطقه زاپروژیا روز شنبه به خبرگزاری تاس اعلام کردکه یک نیروی تهاجمی با بیش از ۱۵ قایق تندرو از منطقه تحت کنترل کی یف به سمت شهر انرژیگو در حرکت است.
این مقام منطقه ای در ادامه گفت که حدود ۴۰ قایق در حال حاضر در سراسر رودخانه «دنی پر» در حال حرکت هستند. حداقل ۱۵ قایق تندرو با شمار زیادی سرنشین مسلح به سمت این منطقه می آیند.
روگوف تاکید کرد که در تمام مدت عملیات ویژه نظامی، شاهد فعالیتهای نظامی در این رودخانه با این گستردگی نبوده است.
این مقام زاپروژیا در ادامه افزود که این قایق ها حدود نیمه شب به وقت مسکو از مناطق تحت کنترل کیف در هر دو طرف ساحل رودخانه دنی پر حرکت خود را آغاز کردند.
این مقام منطقه ای یادآور شد این گونه فعالیت ها در نیمه های شب عجیب به نظر می رسند. وی تاکید کرد درباره ماهیت این نیروها اطلاعاتی در دست ندارد، اما این افراد مطمئناً هدفی دارند و به همین خاطر قایقهای پر از آن افراد مسلح به سمت این منطقه در حرکت است.
نیروگاه اتمی «زاپروژیا» به طور معمول بارها از سوی نیروهای اوکراینی گلوله باران شده اند به امید اینکه کی یف بتواند آن را تصرف کند. مسکو امیدوار است که این ماموریت به توقف کی یف در تلاش برای اقدام به بروز یک فاجعه و همچنین جلوگیری از باج خواهی هسته ای کمک کند.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد نیروهای اوکراینی بار دیگر تلاش کردند تا حملاتی را به سمت منطقه میکولایف صورت دهند.
وزارت دفاع روسیه امروز شنبه در کنفرانس خبری روزانه خود اعلام کرد که در نتیجه حملات ناموفق نیروهای اوکراینی برای پیشروی در منطقه میکولایف، دست کم ۲۳۰ سرباز اوکراینی کشته شدند و ارتش این کشور به موفقیتی در این حملات دست پیدا نکرد.
بنا به بیانیه وزارت دفاع روسیه، ارتش اوکراین همچنین شب گذشته ۲۵۰ شبهنظامی خود را راهی منطقه زاپروژیا کرد. نیروهای پدافندی روسیه دست کم ۴۷ نفر از آنها را هدف قرار دادند و ۲۳ تن نیز مجروح شدند. وزارت دفاع روسیه در ادامه افزود ارتش این کشور یک فروند سامانه موشکی هیمارس، یک خودروی حمل مهمات و دست کم ۳۰ نفر از نیروهای اوکراینی را هدف قرار داد.
سامانههای پدافند هوایی نیروی هوافضای روسیه همچنین دو فروند جنگنده سوخ و-۲۵ و یک فروند میگ -۲۹، سه فروند موشک توچکا-یو و شماری دیگر از تجهیزات نظامی متعلق به ارتش اوکراین را نابود کردند.
قدردانی اردوغان از پوتین
سرویس مطبوعاتی کاخ کرملین در بیانیهای اعلام کرد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه در گفتوگویی تلفنی، درباره آخرین تحولات جنگ در اوکراین بحث و رایزنی کردند.
در این بیانیه آمده که «اردوغان از نقش سازنده روسیه در برنامهریزی و سازماندهی سفر هئیت کارشناسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به نیروگاه اتمی زاپروژیا قدردانی کرده است» و اجرای مؤثر «توافق غلات» از دیگر محورهای گفتوگوی تلفنی سران روسیه و ترکیه بوده است.
هیئت کارشناسی ۱۴ نفره آژانس پس از هفتهها مذاکره سرانجام روز پنجشنبه وارد نیروگاه اتمی زاپروژیا شد. نیروگاه زاپروژیا که بزرگترین نیروگاه اتمی اروپا محسوب میشود، در هفتههای اخیر در خط مقدمِ جبهه درگیریهای روسیه و اوکراین قرار گرفته و بمباران متعدد آن طی روزهای اخیر توسط ارتش اوکراین، به تشدید نگرانیها درباره وقوع فاجعهای مشابه فاجعه چرنوبیل منجر شده است.
همچنین روسیه و اوکراین با میانجیگری ترکیه و نماینده سازمان ملل در ۲۲ جولای (۳۱ تیر) در استانبول سند مربوط به «انتقال امن غلات و مواد غذایی از بنادر اوکراین» را امضا کردند.تاکنون دهها کشتی حامل غلات اوکراین با عبور از تنگههای ترکیه راهی بازارهای جهانی شدهاند.
هشدار روسیه به آمریکا درباره ارسال تسلیحات دوربرد به اوکراین
یک دیپلمات ارشد روسی شدیدا به واشنگتن نسبت به ارسال تسلیحات دوربرد به اوکراین هشدار داده و خاطرنشان کرد که ایالات متحده در آستانه دخالت مستقیم در این درگیری است.
به گزارش گزاری آسوشیتدپرس، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه همچنین به دکترین نظامی این کشور که استفاده از تسلیحات هستهای در صورت تهدید برای موجودیت کشور روسیه را پیشبینی میکند، اشاره کرد.
ریابکوف گفت: ما بارها به روسیه درباره تبعات اقداماتش در صورت تداوم ارسال سلاح به اوکراین هشدار دادهایم. با این کار، عملا آمریکا خود را در موقعیتی قرار میدهد که میشود آن را به عنوان "یک طرف این درگیری" توصیف کرد.
ریابکوف در سخنانی در تلویزیون دولتی روسیه هشدار داد که "شکاف بسیار باریکی که ایالات متحده را از تبدیل شدن به یک طرف درگیری جدا میکند، نباید این توهم را برای نیروهای خشمگین ضد روسیه ایجاد کند که در صورت عبور آنها از آن، همه چیز به همین شکل باقی میماند."
او تاکید کرد که روسیه تا زمانی که به اهداف خود برسد، حملات خود را در اوکراین پیش خواهد برد. ریابکوف گفت: روسیه قادر است به طور کامل از منافع خود دفاع کند و اهداف این عملیات ویژه نظامی به طور کامل محقق خواهد شد.
ریابکوف خاطرنشان کرد: دکترین نظامی روسیه تصریح میکند که در صورت تخاصم علیه روسیه و متحدانش که شامل سلاحهای کشتار جمعی میشود یا تخاصمی شامل سلاحهای متعارف که موجودیت کشور روسیه را تهدید میکند، میتواند از سلاح هستهای استفاده کند.
ارائه موشکاندازهای چندگانه هیمارس الات متحده، توانایی حمله ارتش اوکراین را تقویت کرد و از آنها برای ضربه زدن به تأسیسات زیرساختی کلیدی و سایر اهداف استفاده کرده است. این سیستمهای سوار بر کامیون، موشکهای هدایتشونده با جیپیاس را شلیک میکنند که قادر هستند اهدافی تا ۸۰ کیلومتری را هدف قرار دهند.
مقامات ایالات متحده تاکنون از ارائه موشکهایی با برد بلندتر به اوکراین برای پرتابگرهای هیمارس خودداری کردهاند. این موشکهای دوربرد میتوانند به اهدافی تا ۳۰۰ کیلومتر برسند و به طور بالقوه میتوانند به ارتش اوکراین اجازه دهند مناطقی در عمق روسیه را هدف قرار دهند.
ریابکوف گفت: ما به ایالات متحده نسبت به انجام اقدامات تحریکآمیز مانند تحویل تسلیحاتی با برد بیشتر و ویرانگرتر هشدار میدهیم. این راهی است به سوی ناکجاآباد و مملو از عواقب سنگینی است که مسئولیت آن کاملاً بر عهده واشنگتن خواهد بود.
اعتراض مردم آلمان به صادرات اسلحه به اوکراین
مردم آلمان در اعتراض به تولید اسلحه و ارسال آن به اوکراین روز جمعه در مقابل یک کارخانه اسلحه سازی دست به تجمع زدند که این تجمع با دخالت نیروهای پلیس به خشونت کشیده شد.
به گزارش خبرگزاری «دویچه وله»، گروه تظاهرکنندگان ضد جنگ موسوم به «خلع سلاح راین متال» با برگزاری تجمع اعتراضی در مقابل کارخانه اسلحهسازی «کراوس مافی وگمن» در شهر «کاسل» آلمان نسبت به تولید اسلحه و صادرات آن به اوکراین اعتراض کردند.
جنبش اعتراضی «خلع سلاح راین متال» به منظور توقف تولید اسلحه در آلمان پنجمین کشور صادر کننده اسلحه در جهان و صادرات آن به ویژه به اوکراین ، برای برگزاری اعتراضها در سراسر این کشور فراخوان داده است.
به گزارش این خبرگزاری آلمانی، پلیس این کشور با معترضان درگیر شده و اسپری فلفل و باتوم علیه آنها استفاده کرده است متعرضان نیز به سمت نیروهای پلیس اشیایی پرتاب کردند که به زخمی شدن هشت پلیس منجر شد. براساس اعلام پلیس در این رابطه دستکم یک نفر هم دستگیر شده است.
آنالنا بائربوک وزیر خارجه آلمان به تازگی در اظهاراتی گفته بود که اهمیتی ندارد که رای دهندگان آلمانی چه فکری میکنند یا چقدر زندگی آنها سخت میشود، من اوکراین را در اولویت قرار میدهم. حتی اگر اعتراضها به افزایش قیمت انرژی، زیاد شود برلین تحریمها علیه روسیه را رفع نخواهد کرد.
این اظهارات وزیر خارجه آلمان در شبکههای اجتماعی واکنش منفی بسیاری از طرف آلمانیها و مردم جهان به دنبال داشت.
اولاف شولتس صدراعظم آلمان نیز پیش از آن وعده داده بود که برلین تا هر زمانی که طول بکشد، حمایت از اوکراین را ادامه خواهد داد.
هفته گذشته وزارت اقتصاد آلمان اعلام کرد که صادرات تجهیزات نظامی این کشور به اوکراین در سال جاری افزایش یافته است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.